Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

STJEPČEVIĆ: PROJEKAT BACAR JAČA PREKOGRANIČNU SARADNJU TRI DRŽAVE

30.11.2019.

U hrvatskom gradu Kaštela (juče) je svečano otvoren Centar za podršku klastera u okviru projekta “Bolji pristup rastu, klasteri i konkurentnost-umrežavanje u Jadranskom regionu BACAR” finansiranog iz programa Interreg IPA CBC HR-BIH-MNE 2014-2020.

Prisutnima su se prigodnim riječima obratili gradonačelnik grada Kaštela Denis Ivanović i dogradonačelnica grada u čijoj su nadležnosti kultura i kreativne industrije Jadranka Matok Bosančić. U ime vodećeg partnera - Opštine Kotor, prisutnima se obratila menadžerka projekta BACAR i koordinatorka opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju dr Jelena Stjepčević, kao i predstavnici projektnih partnera-agencije za koordinaciju i razvoj Splitsko-Dalmatinskog okruga RERA SD Srećko Radnić, predstavnica Ministarstva privrede/gospodarstva Hercegovacko-neretvanskog kantona/županije Maja Simić Škutor i predstavnik  Privredne komore RS-područne privredne komore Trebinje Veselin Savić.

Događaju su prisustvovali predstavnici Zajedničkog sekretarijata i nacionalnog tijela iz Crne Gore. Posljednjem događaju na projektu prisustvovalo je oko pedeset preduzetnika iz sve tri države-predstavnika klastera turizma, proizvodnje lokalne hrane i kreativnih industrija targetiranih ovim projektom, od kojih je 25 iz Crne Gore. Menadžerka projekta BACAR Jelena Stjepčević ovom prilikom je kazala da projekat Bacar predstavlja izuzetan primjer jačanja prekogranične saradnje, dobrosusjedskih odnosa i udruživanja znanja i iskustava u sve tri države. “Zahvalni smo svim nacionalnim i prekograničnim partnerima, privrednicima i ostalim učesnicima na projektu na izuzetnoj saradnji tokom 30 mjeseci implementacije projekta, vrijednog od oko milion i dvadeset hiljada eura. Treninzi, savjetodavne usluge, ciljani događaji, sajamsko predstavljanje i studijske posjete, imali su za cilj da podignu svijest o klaterizaciji MSP i da ih podstaknu da se udruže. To je olakšalo put ka stvaranju tri klastera i njihove prekogranične mreže, kao nosioca inovativnih aktivnosti u regionu u njihovim sektorima. Opština Kotor želi da unaprijedi saradnju sa MSP i da im obezbijedi značajnu programsku podršku,  kako bi organizovanjem u klastere naši preduzetnici mogli da unaprijede svoje poslovanje. Opština Kotor ulaže značajne napore da iskoristi sredstva EU koja su na raspolaganju Crnoj Gori kao zemlji kandidatu u procesu EU integracija i u tom smislu je važno naglasiti značaj projekata u kojima se crnogorski korisnici pojavljuju u ulozi vodećih partnera, jer ta uloga predstavlja posebnu odgovornost ali i mogućnost za sticanje novih znanja i jačanje kapaciteta u ovoj oblasti. Nadamo se sličnim inicijativama u budućnosti kako bismo zajedničkim snagama podstakli privredni i društveni rast i razvoj u programskoj teritoriji”, rekla je Stjepčević.

U okviru ovog događaja, u muzeju grada Kaštela organizovan je klaster forum tokom kojeg su se mogla čuti izlaganja predatavnika sva tri klastera i pozitivni efekti projekta BACAR. Ovom prilikom potpisana su dva Memoranduma o prekograničnom umrežavanju i saradnji između predstavnika klastera kreativne industrije i lokalne hrane, dok je Memorandum za klaster turizma potpisan na Mostarskom sajmu u aprilu 2019. godine.

Projekat BACAR ušao je u grupu najboljih pet u okviru prioriteta 4: Jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja u programskoj teritoriji. U sve tri države radilo se na uspostavljanju po tri klastera-turizma, kreativnih industrija i proizvodnje lokalne hrane, a prostori centara za podršku klasterima u Kotoru, Mostaru i Kašteli su adaptirani i tehnički opremljeni. Preduzetnici i njihova prekogranična mreža postaće aktivne članice Evropske mreže preduzetnika i koristiti njene usluge, a kreirana je i zajednička web platforma za sve tri države kao jedan od alata za komunikaciju medju preduzetnicima, saradnju, udruživanje  i dalju razmjenu iskustava.

Izvor: Radio Kotor