Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

SUAD NUMANOVIĆ U POSJETI OPŠTINI KOTOR

25.10.2019.
SUAD NUMANOVIĆ U POSJETI OPŠTINI KOTOR
Danas je Opštinu Kotor posjetio predsjednik Odbora za Zdravstvo, rad i socijalno staranje Suad Numanović sa saradnicima. Njega je dočekao predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, potpredsjednica Sonja Seferović i Sekretarka sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović.
 
,,Vidjeli ste uslove u kojim posluje Opšta bolnica Kotor i bez obzira na ulaganja smatram da i pacijenti i zaposleni zaslužuju kvalitet više. Zbog toga planiramo da uradimo mnogo toga u narednom periodu, a u saradnji sa resornim ministarstvom,“ rekao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović. On je istakao da se kroz prostorno urbanistički plan Opštine Kotor, koji treba da bude usvojen do februara 2020. godine, pravi jedan potpuno drugačiji koncept.
,,Najprije mislim na koncept Opšte Bolnice koja bi bila regionalnog karaktera, smještena iza tunela, a iz razgovora sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem zaključeno je da već imamo zainteresovane investitore. U toj bolnici bi bila smještena i akutna psihijatrija, a na prostoru sadašnje Opšte bolnice i Specijalne bolnice za psihijatriju planiraju se novi sadržaji,“ istakao je predsjednik Aprcović. On je kazao da je za ovu investiciju potrebno izdvojiti 35 miliona eura i potpuno bi bila objedinjena zdravstvena zaštita ne samo za Kotor već i Tivat, Budvu i Herceg Novi.
,,U prethodnom periodu nije realizovana odluka lokalnog parlamenta da se dodijeli određena kvadratura zemljišta za gradnju stanova za potrebe socijalno ugroženih djelova društva. O tome sam razgovarao i sa predsjednicom Samostalnog Sindikata zdravstva dr Ljiljom Krivokapić,“ istakao je Aprcović. On je kazao da imamo i Centar za socijalni rad koji pokriva opštine Budva, Tivat i Kotor, JU Dom starih ,,Grabovac“ Risan sa novootvorenim Centrom za dementne osobe i da očekuje da će četiri lokalne samouprave naći načina i pokazati društvenu odgovornost tako što će obezbijediti dva mini busa za prevoz dementnih osoba i na taj način olakšati porodicama.
 
,,U planu je i otvaranje Dnevnog centra za starije osobe za koji smo predvidjeli prostor od 100 kvadrata, a u saradnji sa UNDP-om i Ministarstvom rada i socijalnog staranja, gdje bi korisnicima bio obezbijeđen minimum jedan obrok,“ rekao je Aprcović. Predsjednik Opštine Kotor je naglasio da se ne smiju zaboraviti ni Romi, Aškali i Egipćani koji zaslužuju kvalitetnije uslove za život. ,,Od Ministarstva održivog razvoja i turizma smo dobili saglasnost i raspisaćemo konkurs da se završi zgrada sa 14 stanova za građane u stanju socijalne potrebe. Pravni preduslovi su stvoreni i u narednih 20 dana možemo raspisati konkurs u saradnji sa Centrom za socijalni rad,“ zaključio je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.
 
,,Jasno i argumentima se ulazi u srž problema i možemo slobodno reći da nakon 100 dana podvlačimo crtu o kvalitetnom radu Vas i Vaših saradnika,“ rekao je predsjednik Odbora za Zdravstvo, rad i socijalno staranje Suad Numanović. On je obišao i Opštu bolnicu u Kotoru i uvidio da je adaptirano i uloženo dosta, ali i da je vrijeme za nešto novo. Numanović je istako da su ,,Dobra zdravstvena zaštita, obrazovanje i sigurna socijalna zaštita tri jako bitne stvari za građane Kotora, ali i države Crne Gore.“
Prisutni su se usaglasili da se primarni nivo zdravstva mora razvijati kroz institut Doma zdravlja, jer se tu obavi najveći nivo usluga, čak 80%.
,,Poboljšavanje statusa zaposlenih i rješavanje kadrovske problematike je nešto o čemu treba da razmišlja svaka odgovorna lokalna samouprava. Takođe i povećanje plata zaposlenima u zdravstvenom sistemu, ali ne samo ljekarima, već i srednjem medicinskom osoblju,“ kazao je Numanović.
 
On je uvidio da Opština Kotor ima jasnu viziju kroz prostorni plan, tu je i podrška Ministarstva zdravlja kao i Vlade Crne Gore i kako je istakao ,,Obaveza svake lokalne samouprave na putu ka Evropskoj uniji jeste da uđe spremna kada je zdravstveni sistem u pitanju, tako da je ni jedan problem ne može zateći i iznenaditi.“
 
Kvalitetnim zbrinjavanjem oboljelim licima produžava se život, a ništa bolje od toga se ne može uraditi, zaključeno je na sastanku.