Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

SVEČANO PROSLAVLJEN DAN BOKELJSKE MORNARICE

26.06.2024.
SVEČANO PROSLAVLJEN DAN BOKELJSKE MORNARICE

Dan Bokeljske mornarice danas je nizom aktivnosti svečano proslavljen u Kotoru.

Dan drevne bratovštine pomoraca tradicionalno se proslavlja na današnji dan, u spomen na 26. jun 1463. godine, kada je usvojen prvi sačuvani statut Bokeljske mornarice, odnosno Statut Bratovštine svetog Nikole mornara (Liber Fraternitatis divi Nicolai marinariorum de Catharo), koji se čuva u Kotorskoj biskupiji.

Tradicionalnoj proslavi prethodilo je uručenje UNESCO-ve povelje za svjetsku nematerijalnu kulturnu baštinu Bokeljskoj mornarici u njenom domu, koju je uručila ministarka kulture i medija Vlade Crne Gore Tamara Vujović. Tom je prilikom ministarki Vujović predat Nacrt zakona o Bokeljskoj mornarici Kotor kojim će se, nakon usvajanja u Skupštini Crne Gore, definisati obaveze države Crne Gore i opština Kotor, Tivat i Herceg Novi prema ovoj drevnoj organizaciji, kako bi se osiguralo očuvanje tradicije koja traje više od dvanaest vjekova.

Svečanost je u popodnevnim satima otpočela postrojavanjem Glavnog odreda Bokeljske mornarice na Pjaci od kina, nakon čega je uslijedio tradicionalan obilazak Starog grada te preuzimanje državne zastave od potpredsjednika Opštine Kotor Siniše Kovačevića

Ispred Glavnih gradskih vrata izvršeno je postrojavanje Glavnog odreda, uz raport admiralu Bokeljske mornarice Mirku Vičeviću, kojem je, nakon počasnog plotuna, ključeve grada Kotora predao potpredsjednik Kovačević. Ceremoniji primopredaje ključeva i zastave prisustvovala je predsjednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja.

Predajom ključeva Bokeljska mornarica simbolično preuzima trodnevnu vlast u Kotoru, oživljavajući srednjovjekovnu simboliku kada je kotorski providur predavao ključeve ovoj drevnoj organizaciji da na tri dana brani grad i brine o njemu.

Tradicionalno kolo sv. Tripuna otplesano je na Trgu od oružja.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović sa saradnicima je tokom dana u Domu Bokeljske mornarice održala radni sastanak sa predstavnicima kotorske uprave i rukovodstvom Bokeljske mornarice, na kojem su posebno apostrofirana pitanja očuvanja bogatog kulturnog nasljeđa.