Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

SVEČANA SJEDNICA SO KOTOR POVODOM DANA OPŠTINE

23.11.2015.
SVEČANA SJEDNICA SO KOTOR POVODOM DANA OPŠTINE

U prisustvu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, predsjednice Ustavnog suda Desanke Lopićić, predstavnika diplomatskog kora u Crnoj Gori (njihovih ekselencija ambasadora i konzularnih predstavnika), poslanika u Skupštini Crne Gore i odbornika u SO Kotor, te predstavnika crnogorskih opština i gradova pobratima (Starog grada Beograd, koga je predstavljao predsjednik Opštine Dejan Kovačević i član Vijeća Dušan Raičković i Subotice, koju su predstavljali zamjenik gradonačelnika Tomislav Veljković i pomoćnik gradonačelnika Siniša Babičković), bivših predsjednika opštine Kotor, Bokeljske mornarice, vjerskih zajednica, direktora javnih ustanova i javnih preduzeća, predstavnika organa državne uprave i lokalne uprave, medija, građana i dr.– u Centru za kulturu održana je svečana sjednica SO Kotor kojom je obilježen Dan Opštine 21. Novembar.,

„Na današnji dan prije 71 godinu borci Druge dalmatinske i Prve bokeljske brigade oslobodili su ovo područje doprinoseći opštem slomu fašizma. U ovom danu vjernici pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti slave dva velika praznika – Aranđelovdan i Gospu od zdravlja. Objedinjujući tri praznika, 21. novembar simbolizuje viševjekovnu tradiciju skladnih multietničkih i multikonfesionalnih odnosa u Kotoru. Taj sklad jedna je od najvećih dragocjenosti koju baštinimo iz naše bogate istorijske riznice. Istovremeno to je suštinska vrijednost ovoga grada i izuzetan potencijal njegove budućnosti u okvirima evropske Crne Gore" – naglasio je u svom ekspozeu predsjednik Opštine dr Aleksandar Stjepčević. 
Predsjednik Stjepčević je konstatovao da je proteklu godinu obilježila finansijska stabilnost. „To je prvenstveno posljedica evidentnog poboljšanja efikasnosti naplate, posebno izvornih prihoda Opštine u iznosu od 10.114.679 eura. Zahvaljujući postignutom visokom nivou fiskalne discipline, Opština Kotor uredno izmiruje sve obaveze prema državi, bankama, institucijama, pojedincima, pokazujući tako finansijsku stabilnost i održivost sistema lokalne samouprave. Budžet u konsolidovanom izrazu planiran na novou od 17.102.726 EUR, na današnji dan realizovan je u iznosu od 15.614.483 EUR odnosno 93 % u odnosu na plan. U ukupnim rashodima kapitalni dio budžeta učestvuje sa 44% što govori o tome da, i pored prisutnih problema, nije zapostavljena razvojna komponenta budžeta. Finansijski je podržana realizacija vitalnih investicionih zahvata na području opštine u iznosu od preko 3 miliona eura" – rekao je dr Stjepčević, dodajući da je u Program uređenja građevinskog zemljišta posredstvom Direkcije za uređenje i izgradnju uloženo preko 1.700.000 EUR. 
„U radove na saobraćajnicama investirano je više od 887.000, u poboljšanje vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda 329.800, u javnu rasvjetu 115.200 eura. Naglašavam da je u toku izrada idejnog rješenja žičare do tvrđave San Đovani, kao i glavnog projekta za izgradnju pothodnika između gradskih bedema i Lučke kapetanije. U pripremi je i glavni projekat za smještaj lica u stanju socijalne potrebe. Takođe, nastavljaju se radovi na izgradnji kanalizacionog sistema u gornjem dijelu Starog grada. Na sportskoj dvorani završen je veći dio predviđenih radova. Opština redovno izmiruje sve obaveze i, uz učešće države koje se očekuje u budžetu za 2016. godinu, zanatsko-građevinski radovi na dvorani biće završeni" – rekao je predsjednik Opštine i dodao da su u toku ili u tenderskoj proceduri: sanacija fontane Dojmi i šetne staze do tvrđave San Đovani, uređenje prostora na Plagentima, rekonstrukcija autobuskih stajališta i javne rasvjete u Radanovićima, Bigovi, na Svetoj Vrači, u Dobroti, Risnu, Lastvi Grbaljskoj, potom projekti rekonstrukcije bastiona Valijer i uređenja tvrđave u Perastu".
Gradonačelnik je podsjetio da su usvojeni DUP Prčanja i Lokalna studija lokacije Glavati – Prčanj, a da je u toku izrada prostorno-urbanističkog plana opštine Kotor, DUP Nerin, UP poslovno-stambene zone Škaljari i izmjena i dopuna DUP Morinja. Predsjednik je u svom ekspozeu govorio protekloj turističkoj sezonu koju je ocijenio uspješnom:
„Tokom prvih devet mjeseci ove godine u kotorsku luku uplovila su 332 kruzera sa 358.812 putnika što je za 35 % više nego u istom periodu prošle godine. Kroz izletnički program Kotor je posjetilo više od 297.242 gosta. Vodeći svjetski turistički vodič Lonely Planet stavio je Kotor na prvo mjesto liste deset najboljih gradova koje tokom 2016. godine treba neizostavno posjetiti" – kazao je gradonačelnik i potom podsjetio na održane kulturne i turističke manifestacije po kojima je Kotor prepoznatljiv u Crnoj Gori i regionu.
Govoreći o intenzivnoj međunarodnoj saradnji, predsjednik Stjepčevič je istakao da Kotor ostvaruje međunarodnu saradnju u okviru Foruma jadranskih i jonskih gradova, Organizacije gradova svjetske baštine, „Gradonačelnika za mir" i Foruma „Put svile", ali i posebno sa gradovima Ksijan, Santa Barbara, San Benedeto del Tronto, Prerov i Firenca. Kako je rekao, od posebnog značaja su projekti (finansirani iz programa prekogranične saradnje i sredstvima EU) čija je realizacija u toku, a to su: „Pomoć solarne rasvjete u Crnoj Gori", „Prikupljanje podataka o komunalnom otpadu u jugoistočnoj Evropi, „Poboljšanje energetske efikasnosti kroz međuopštinsku upravljačku mrežu", „Alternativni izvori energije ALTERENERGY", „Revitalizacija i promocija tvrđava na Jadranu – ADRI.FORTH", „ADRI GIV – Operativni plan jadransko-jonske regije", „Socijalna inovacija na lokalnom nivou". Ukupna vrijednost ovih projekata za opštinu Kotor iznosi oko 2.065.300 EUR.
Nakon izlaganja predsjednika Opštine dr Aleksandra Stjepčevića emitovan je kraći film koji je predstavio rezultate lokalne uprave u Kotoru.

Gostima se zatim obratio predsjednik Skupštine Opštine Kotor Nikola Bukilica. 
„Kotor je u svojoj dugoj istoriji imao uspone i padove, bune i ratove, primirja i mir, ali i velike prirodne nedaće - katastrofalne zemljotrese, tako da je svaka epoha i njena generacija imala svoje breme. I mi, takođe, imamo svoje - kako obezbijediti razvoj grada, a pri tom ne degradirati ili uništiti vrijednosti stvarane vjekovima u potpunom skladu sa onim što nam je bog dao i preci ostavili. I upravo ta jedinstvena estetika i simbioza višemilenijumskog djelovanja čovjeka i prirode, bogatstvo i raznovrsnost prirodne, kulturne i nematerijalne baštine, uz adekvatno korišćenje statusa grada Kotora na Listi svjetske baštine UNESCO-a, predstavlja strateški potencijal za savremeni ekonomski razvoj turizma, pomorstva, kulture, nauke i obrazovanja, ribarstva, marikulture, poljoprivrede i drugih djelatnosti. Ekonomska valorizacija tih vrijednosti podrazumijeva moralnu i civilizacijsku obavezu ovdašnjih generacija da ih zaštiti, sačuva i unaprijedi za dobrobit budućih pokoljenja" – kazao je Bukilica.
Odbornik DPS u SO Kotor Ilija Mlinarević, koji je i član Žirija za dodjelu nagrade „21. Novembar", saopštio je odluku Žirija da najveće kotorsko priznanje uruči Fakultetu za pomorstvo, uz obrazloženje:
„Fakultet za pomorstvo u Kotoru ove godine obilježava 56 godina postojanja. Na tu godišnjicu ova obrazovna institucija utemeljena na tradiciji bokeljskog pomorstva, njegujući perspektivno pomorstvo Crne Gore može se pohvaliti veoma dobrim rezultatima. Fakultet je učesnik više međunarodnih projekata čime kreira dobar imidž gradu Kotoru i sa ponosom možemo reći da su kroz ovo učešće aktivan dio međunarodne pomorske zajednice. Možemo reći da smo na ovaj simboličan način odali priznanje onima koji školuju naše pomorce, a na svima nama ostaje obaveza da odamo priznanje svim kotorskim pomorcima koji su čuvari tradicije, ali prije svega su značajni faktor u ekonomiji grada Kotora".

Novembarsku nagradu dekanu Fakulteta za pomorstvo prof. dr Danilu Nikoliću uručio je predsjednik dr Aleksandar Stjepčević. Dekan Nikolić je zahvalio na ukazanoj časti i rekao da zasluge pripadaju profesorima i ukupnom kolektivu, studentima i Univerzitetu Crne Gore. 
„Zato iskreni osjećaj ponosa i ukazano povjerenje grada Kotora želim da podijelim sa svima njima. Nagrada koju nam danas uručujete pričinjava nam veliku čast ali i obavezu da u budućnosti predano radimo ne samo na razvoju crnogorskog pomorstva, nego na posvećenom odnosu prema gradu Kotoru i Boki Kotorskoj kao kulturno-istorijskom nasljeđu i kontinuitetu njihove međunarodne afirmacije" – kazao je Nikolić.
Svečana sjednica okončana je nastupom hora muzičke škole „Vida Matjan" i mandolinskog orkstra Hrvatskog građanskog društva „Tripo Tomas" koji su izveli „Bokeljsku noć".

Telegrame čestitki Opštini Kotor uputili su predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i predsjednik Vlade Milo Đukanović, a nakon sjednice izjavu je medijima dao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. 
„Želim prije svega građanima i građankama Kotora, odbornicima u Skupštini, predsjedniku Skupštine i predsjedniku Opštine da čestitam Dan Kotora, da iskažem zadovoljstvo za ono što je učinjeno, posebno poštovanje za finansijsku konsolidaciju u budžetu grada, i očigledno kvalitetno servisiranje tekućeg i dobro servisiranje kapitalnog budžeta. Posebno me raduje da je Kotor prošao kroz dobru turističku sezonu, da su gosti sa kruzera bili u prilici da vide ono što je bogatstvo i vrijednost Kotora i da je zabilježeno povećanje posjete sa tendencijom daljeg rasta posjete. Veoma mi je drago što sam danas čuo od predsjednika da je konačno važan projekat žičare do tvrđave San Đovani izvjestan, da je učinjena jedna dobra dinamika koja će omogućiti da se taj vrijedan projekat realizuje i da se dobar sadržaj ponude Kotora maksimalno iskoristi. To je bez sumnje jedan od projekata koji ima najveći stepen isplativosti i ja očekujem nakon njegove realizacije da će to biti jedan vrijedan izvor budžeta i prihod grada Kotora, a da će iznad svega turisti biti u prilici da zaista sa najljepšeg mjesta i sa najljepšim pogledom na Boku uživaju u vrijednostima Kotora" – rekao je predsjednik Vujanović.