Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

SVEČANO OTVOREN 17. MEĐUNARODNI FESTIVAL KLAPA

29.06.2018.
SVEČANO OTVOREN 17. MEĐUNARODNI FESTIVAL KLAPA

Uz crkvena zvona i himnu Festivala klapa „Slava Perastu“ u četvrtak je na Pjaci Svetog Nikole u Perastu svečano otvoren 17. Međunarodni festival klapa, čime je ujedno označen i početak ovogodišnjeg programa KotorArta. Lagana kiša koja je prestala sa prvim taktovima klapske pjesme obradovala je brojne posjetioce koji su se prepustili uživanju svečanog programa na kome su nastupile klape, Kaše iz Dubrovnika, Praska iz Podstrane, Peružini sa Paga, klape Maris iz Kotora i klapa O’Dive Belcanto iz Berana. U dijelu programa osvrta na našu kulturnu baštinu, nastupili su mladi glumci iz KFPZD koji su podsjetili na poeziju o Boki, dječija klapa Kotorski gardelini, Đorđe Begu na ljerici, a nastupima kvarteta Talia i Unique, simbolično su najavljeni brojni muzički programi koji će biti realizovani u Kotoru ovog ljeta u sklopu KotorArta.

U ime domaćina i organizatora goste i zvanice pozdravila je predsjednica MFKP Tina Braić Ugrinić i izvršni direktor Mikan Kovačević.

Festival je otvorila potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov, koja je istakla da su klapa i klapsko pjevanje neraskidivi dio ovog naroda i podneblja.

Pročitani su pozdravni telegrami Ministra kulture Crne Gore Aleksandra Bogdanovića i gradonačelnika Kotora Vladimira Jokić koji je bio na zasjedanju UNESCO-vog Komiteta svjetske baštine.

„Žalim sto večeras nisam sa vama u Perastu, gdje započinje još jedan KotorArt i gdje večeras nastavlja da se u isto vrijeme ukorjenjuje i dalje cvjeta festival klapa i klapska pjesma. Ovo obraćanje pišem u Bahreinu, na 42. sjednici UNESCO Komiteta svjetske baštine, gdje su prisutne sve zemlje svijeta.

Okružen istinskom kulturnom raznolikošću, sa ovog mjesta vas dodatno uvjeravam u ono što ionako svi vi znate, da su Boka, Kotor i Perast vrijedan dio svijeta i njegove baštine, a da je klapska pjesma u samom srcu Boke.

Ne mogu, a da sa vama ne podijelim stihove Ujevića koji su mi na pameti dok se o Boki i Kotoru govori na ovom skupu:

“I snagu nam, i grijehe drugi s nama dijele,
i sni su naši sami iz zajedničkog vrela.
I hrana nam je duše iz naše opće zdjele,
i sebični je pečat jedan nasred čela.”

KotorArt, Festival Klapa i klapska pjesma jesu naša snaga iz zajedničkog vrela koju nudimo svijetu, pa vama i svima nama želim da u godinama pred nama jačate i jačamo sve više.

Uvaženi organizatori, čestitam na trajanju i želim uspješan festival, učesnicima da pjesmom osvoje goste a vama dame i gospodo da uživate u festivalu klapa“ – kaže se u telegramu gradonačelnika Vladimira Jokića.

Izvor: Boka News