Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

U CENTRU PAŽNJE 44. SJEDNICE GRADSKOG PARLAMENTA BILI VODOSNABDIJEVANJE I OBJEKAT DOMA KULTURE U RISNU

29.07.2020.
U CENTRU PAŽNJE 44. SJEDNICE GRADSKOG PARLAMENTA BILI VODOSNABDIJEVANJE I OBJEKAT DOMA KULTURE U RISNU
Juče je održano četrdesetčetvrto zasijedanje lokalnog parlamenta, a svi predlozi odluka o kojima su se odbornici izjašnjavali su usvojeni.
 
U okviru Predloga Odluke o dopuni Odluke o donošenju seta mjera za podršku privrednicima i građanima opštine Kotor, gradonačelnik Željko Aprcović je govorio o smanjenju zakupa prostora koji su u opštinskom vlasništu, a čije su zakupnine za jun, jul i avgust umanjene za pedeset odsto. Kako je, pored ostalog, kazao, zakup koji se odnosi na privremene objekte (terase) u istom periodu će biti umanjen za trideset odsto, a određene benefite će imati i poljoprivredni proizvođači koji posjeduju identifikacionu karticu .
 
„Namjera je da zajednički podnesemo teret krize, a u narednom periodu ćemo razmatrati i nove predloge", kazao je Aprcović rekavši i da će narednih dana biti organizovan sastanak sa hotelijerima. 
 
Predsjdnik Opštine Željko Aprcović uputio je izvinjenje građanima zbog problema u vezi sa vodosnabdijevanjem. On je istakao da se imaju u vidu aktivnosti u vezi poboljšanja vodovodne infrastrukture.
 
,,Imamo dosta vode koja se isporuči a mi je ne možemo naplatiti iz prostog razloga što se rade stvari koje su problematične po pitanju krivično-pravnog aspekta. Splet okolnosti nas je doveo do toga da imamo probleme u vodosnbabdjevanju, a nemamo tehničke mogućnosti da preusmjerimo dovoljne količine vode prema Dobroti, Orahovcu i Risnu. Nadam se da će se stabilizovati salinitet izvorišta Tabačina”, rekao je, između ostalog, predsjednik Aprcović.
 
Ivo Magud je kao ovlašćeno lice u DOO „Vodovod i kanalizacija“ Kotor govorio o aktuelnoj situaciji u vezi sa vodosnabdijevanjem i poslovanju preduzeća. On je, pored ostalog, istakao da je na području naše opštine 357 kilometara vodovodne mreže i skoro 43 kilometra kanalizacionog sistema. Tu su četiri pumpne, zatim crpne stanice.
 
,,Vodovod je u prošloj godini pozitivno poslovao, ima visok stepen likvidnosti, a iako se se u javnosti mogli čuti drugačiji komentari – ovo preduzeće nema neizmirenih obaveza", rekao je Magud dodavši da se susrijeću sa brojnim problemima kada je u pitanju vodosnabdijevanje. On je iznio podatak i da je na području naše opštine 15.500 mjernih mjesta te da je dug potrošača po osnovu računa za utrošenu vodu 404 hiljade za pravna i oko 1.234.000 eura za fizička lica. Oštećenjem podmorskog cjevovoda 6. novemnra prošle godine je, podsjeća Magud, došlo do problema koji su sada vidljivi.
„Cjevovod je prekinut u dužini od nekih 750 metara. Angažovali smo licenciranu firmu da obavi detaljno snimanje, a sudski postupak utvrđivanja krivice i štete će sigurno biti dug i težak. Imovina preduzeća nije osigurana, izuzev radnika, tako da nije mogla biti nadoknađena šteta. Uradili smo projektni zadatak, raspisali tender za izradu projekta...", istakao je, pored ostalog, Magud. 
 
U lokalnom parlamentu se, pored ostalih tema, raspravljalo i o namjeni prostora objekta Doma kulture u Risnu. 

Prema riječima Davora Maguda iz Sekretarijata za imovinsko pravne poslove, sve je urađeno u skladu sa propisima i definisano DUP-om Risna.

„Ono što je izvjesno je da će se Mjesnoj zajednici dati na korišćenje tri kancelarije od oko 120 metara kvadratnih, a prostor za biblioteku i čitaonicu te za muzejsku zbirku biće na nekih 161 metar kvadratni. Ostalo je defionisano DUP-om. Što se tiče tačnog datuma roka zakupnine – potpisivanjem i ovjerom kod notara će se jednostavno izračunati datum. Tu je idejno rješenje i ponuđač se morao rukovoditi urbanističko-tehničkim uslovima, građevisnkom dozvolom, rješenjem o lokaciji", rekao je Magud.

Prvi čovjek Kotora je kazao da stoji iza te odluke.

,,Bilo je različitih predloga i ideja. Naša želja je bila da Risan dobije Dom kulture. Prostor za Mjesnu zajednicu, nevladin sektor, sportske kolektive. Definitivno će biti 270 kvadrata prostora za lokalno stanovništvo. Sigurno je da će biti i komercijalnih sadržaja", kazao je gradonačelnik Aprcović.

Nakon duže diskusije na temu različitih tumačenja pravnog osnova za donošenje ovakve odluke, sa dnevnog reda je izvjestilac povukao Predlog Odluke o davanju saglasnosti na zaključenje Aneksa Ugovorima o zakupu poslovnih prostorija kojima će se izvršiti dopuna namjene djelatnosti.

Kako je objasnio opštinski sekretar za imovinsko pravne poslove Davor Magud, pomenuti predlog odluke se povlači „dok se ne razriješe sve nedoumice o kojima su pojedini odbornici govorili na današnjem zasijedanju gradskog parlamenta".

Odbornici su  usvojili i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju DOO “Komunalno Kotor” Kotor za 2019.godinu kao i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju PPOV za 2019.godinu. Uslijedila su odbornička pitanja i odgovori.

Izvor: Radio Kotor