Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

U KOTORU PROSLAVLJEN 21. NOVEMBAR - DAN OSLOBOĐENJA GRADA

21.11.2019.
U KOTORU PROSLAVLJEN 21. NOVEMBAR - DAN OSLOBOĐENJA GRADA

Dan opštine Kotor, danas je tradicionalno obilježen, defileom Gradske muzike ulicama Kotora, prijemom Gradske muzike i Bokeljske mornarice, kao i ceremonijom polaganja vijenaca na spomenicima u Kotoru i Risnu..
Uslijedio je svečani raport admirala Bokeljske mornarice Antuna Sbutege i predaja zastave od strane predsjednika Opštine Željka Aprcovića ispred zgrade Opštine Kotor.
Tačno u podne na glavnom gradskom trgu Bokeljska mornarica je odigrala kolo, u koje je na kraju ušao i prvi čovjek grada.

Predsjednik Aprcović sa saradnicima je položio vijenac na spomenik Palim borcima u Parku slobode, nakon čega se obratio prisutnima:

,,Polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima potvrđujemo smisao žrtve naših predaka, naših hrabrih slobodara i slava kojom su se ovjenčali zauvijek je utkana u srž, kako kotorskog, tako i državotvornog bića Crne Gore. Ovo je prilika da se prisjetimo kotorskih i crnogorskih besmrtnika iz teških istorijskih razdoblja kojima je odanost zemlji bilo znamenje i koji su izabrali da se žrtvuju za ostvarenje tog cilja. Ponosni smo na današnje tekovine, na istorijsko trajanje i neka nam upravo crnogorska istorija bude opomena, ali i stalni podsticaj da gradimo mostove sloge i međusobne tolerancije. Neka je slava junacima, a pred nama su sada bitke koje možemo riješiti mirnim i demokratskim putem. Ove junake ni budući naraštaji ne smiju zaboraviti, a najmanje što možemo da učinimo je da se prisjećamo i podjećamo na sve što su uradili za Boku i Crnu Goru, jer će oni tako da žive zauvijek i u savremenoj istoriji. Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi", poručio je predsjednik Aprcović.

Predsjednik SO Kotor Jovo Suđić, položio je vijenac i odao dužnu poštu palima za slobodu na spomen obilježju u Risnu.
Uz prisustvo predstavnika lokalne uprave, političkih partija, javnih preduzeća i ustanova i brojnih gostiju, povodom 21. novembra, Dana oslobođenja Kotora, u sali JU Kulturnog centra ,,Nikola Đurković” je održana svečana sjednica Skupštine opštine. Prvi čovjek grada je podsjetio prisutne na sve što je lokalna uprava uspjela da uradi za četiri mjeseca, kao i na sve ono što očekuje građane Kotora, jer je konstantan razvoj grada prioritet.

,,Dužnu brigu i pažnju smo posvetili najmlađim sugrađanima i sportistima koji predstavljaju budućnost ovog grada u smislu evidentne podrške obezbjeđivanjem besplatnih udžbenika, a za to je iz Budžeta izdvojeno 67 000 eura kao i dodijeljivanjem 67 nagrada Luča.
Opština Kotor u cilju očuvanja i daljeg napretka VK ,,Primorac” je donjela Odluku o regulisanju međusobnih odnosa između Opštine Kotor i Vaterpolo kluba „Primorac“, na osnovu čega Opština Kotor postaje 100 % vlasnik kluba.
Zadovoljstvo mi je da najavim da će konačna rekonstrukcija zatvorenog bezena “Nikša Bućin” u Škaljarima, biti završena najkasnije do polovine marta sljedeće godine. Podsjećam, projektantska procjena svih radova na bazenu u Kotoru iznosi 4,5 miliona eura, a finansira se iz kapitalnog budžeta Crne Gore.
Takođe, intenzivirani su radovi na novoj sportskoj dvorani u Škaljarima. Razgovori su nastavljeni sa predstavnicima ,,Erlanga” iz Nikšića, kako bi se pristupilo zatvaranju samog objekta i izvođenju zanatskih radova.
Od značajnijih planiranih investicija u narednom periodu izdvajam izgradnju pothodnika – podzemnog pješačkog prelaza, ispred gradskih bedema i objekta Lučke kapetanije. Odluku o izgradnji izglasao je lokalni parlament, a procijenjena vrijednost investicije je oko 1 630 000 eura, dok prihvaćena ponuda izvođača iznosi nešto manje od 1 390 000 eura. Rok za završetak radova je sto trideset dana.
Značajan jubilej – IV decenije od upisa prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora na UNESCO listu Svjetske baštine, obilježen je i u našem gradu održavanjem Regionalnog sastanka ICOMOS mreže jugoistočne Evrope”, kazao je najprije predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.
On je prisutne podsjetio i na uspješnost ljetnje turističke sezone:

,,U Kotoru je tokom ove ljetnje sezone boravio rekordan broj gostiju, pa je već do sredine septembra naplaćen prihod od boravišne takse veći od dvanaestomjesečnog u prethodnoj godini. Broj gostiju povećan je za 18%, a broj izletnika za 16%. Osim zadovoljstva koje iskazujemo tim povodom, istovremeno promišljamo kako spriječiti sve negativne efekte onoga što svjetska javnost naziva pretjeranim turizmom, odnosno, preopterećenošću neke destinacije, a kako sa druge strane izvući što više koristi, ne samo finansijske, već i one koja garantuje dugoročnu održivost.

Siguran sam da svi ovi poslovi na kojima predano rade Opština, sekretarijati i gradska preduzeća građankama i građanima Kotora jasno govore da je naš grad mirna luka i da će tako ostati, te da ćemo već naredne godine na ovaj dan moći da se pohvalimo neuporedivo boljim rezultatima. Zato pozivam sve Kotoranke I Kotorane da budu naši saradnici u daljem razvoju grada i da zajedno gradimo Kotor kakav zaslužuje da bude,” zaključio je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

Nagrada „21. Novembar“ za izuzetan doprinos na prezentaciji tradicionalnog muzičkog nasljeđa i unaprjeđenja kulturnih vrijednosti grada Kotora, ove godine je dodijeljena arhitektici Vlasti Mandić. Žiri za dodjelu nagrade čija je predsjednica bila mr Vesna Vičević, je na sjednici održanoj 13. novembra, ovu odluku donio jednoglasno.