Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

URAĐENA ARHITEKTONSKA ISTRAŽIVANJA I KONZERVATORSKI ZAHVATI NA JEVREJSKOM GROBLJU U OKVIRU REDISCOVER PROJEKTA

17.12.2020.
URAĐENA ARHITEKTONSKA ISTRAŽIVANJA I KONZERVATORSKI ZAHVATI NA JEVREJSKOM GROBLJU U OKVIRU REDISCOVER PROJEKTA

Završena su arhitektonska istraživanja i konzervatorski zahvati na malom Jevrejskom groblju smještenom u centralnom dijelu Gradskog groblja u Škaljarima u okviru projekta pod nazivom “REDISCOVER- Ponovno otkrivanje skrivenog Jevrejskog kulturnog nasljeđa u Dunavskom regionu“, koji u ulozi partnera sprovodi Opština Kotor, a koji se finansira iz Interreg Dunavskog transnacionalnog programa.
Jevrejsko groblje bilo je jako zapušteno, obraslo u rastinje, mjestimično pokriveno zemljom, slojem borovih iglica i ostalim materijalom nastalim atmosferskim talogom. Djelovi grobnih ploča bili su oštećeni, a ploče su bile prekrivene lišajevima i mahovinom. Djelovi olovnih natpisa i olovni ukrasi bili su oštećeni, a natpisi teško čitljivi. Za realizaciju složene i sveobuhvatne pilot aktivnosti na REDISCOVER projektu, Opština Kotor angažovala je arhitektonski studio Enforma. Konzervatorski zahvati rađeni su u saradnji sa timom restauratora, na čelu sa slikarkom konzervatorkom Jasminkom Grgurević.
Brojne zanimljivosti koje su rezultat uspješnog provođenja REDISCOVER projekta biće dostupne građanima Kotora i šire, na izložbi koju Opština Kotor planira u galeriji Pomorskog muzeja CG Kotor. Između ostalog, Opština Kotor, u saradnji sa Muzičkom školom „Vida Matjan“ organizuje koncert jevrejske muzike koji će zbog epidemiološke situacije biti snimljen u Muzičkoj školi, a javnost će biti obaviještena o terminu onlajn izvedbe.
Rezultati kompletnih istraživanja otkrivanja skrivenog jevrejskog kulturnog nasljeđa, javnosti će biti prezentovani na više mjesta i rezultiraće dvojezičnom studijom na našem i na engleskom jeziku.