Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

VANREDNA PRES KONFERENCIJA POVODOM POJAVE KORONA VIRUSA

18.03.2020.
VANREDNA PRES KONFERENCIJA POVODOM POJAVE KORONA VIRUSA

Danas je u prostorijama Opštine Kotor održana vanredna pres konferencija kako bi javnost bila detaljno informisana o mjerama koje su se preduzele, a vezano za pojavu korona virusa. Konferenciju za novinare su održali predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović i direktor JZU Dom zdravlja dr Igor Kumburović.
,,U saradnji sa Centrom za socijalni rad, napraviće se spisak osoba u stanju socijalne potrebe, kako bi im se pružila neophodna pomoć. Takođe, formiran je i tim volontera koji će pomoći u kupovini i dostavi osnovnih životnih namirnica umjesto lica kojima nema ko da pomogne, kako ne bi napuštali svoje domove", najprije je kazao Predsjednik.
Opština Kotor sa zdravstvenim ustanovama i policijom radi na edukaciji prvenstveno građana, da sve one mjere koje propisuje Institut za javno zdravlje zajednički ispoštujemo. Slogan koji se pojavljuje u svim medijima #ostanidoma, naši sugrađani bi trebali da shvate sa dozom ozbiljnosti, kako bi smo preduprijedili negativne efekte korona virusa na nivou lokalne samouprave”  istakao je Aprcović.

On je kazao da će lokalna samouprava funkcionisati u smanjenom kapacitetu, ne zanemarujući činjenicu da će svi organi lokalne samouprave sa strankama raditi do 11 sati, a nakon toga, a sve radi zadovoljenja potreba naših sugrađana, upravne postupke sprovoditi u skladu sa zakonom o utvrđenim obavezama.
U razgovoru sa našim javnim preduzećima, odnosno društvima sa ograničenom odgovornošću dogovorena je metodologija rada: Komunalno preduzeće, Vodovod i kanalizacija, OJU Muzeji Kotor i JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor.

,,Spremni smo da odgovorimo na ono što jesu trenutni izazovi. Drago mi je da je Vlada preduzela mjere upravo učeći na propustima susjednih država, a na nama je da ispoštujemo preporuke i spriječimo širenje korona virusa,“ istakao je Predsjednik.
Prvi čovjek grada je kazao i da je prekinut gradski, prigradski i taksi prevoz, ali da će se medicinskom osoblju naših zdravstvenih ustanova izaći u susret na način što će im prevoz biti obezbijeđen. Podsjećanja radi za karantin, kojim će upravljati Institut za javno zdravlje, predviđena je JU Resursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović” kapaciteta od oko 44 ležajeva.

"Učinili smo sve da odložimo ovu pojavu, a sada kada smo je registrovali, učinićemo sve da spriječimo dalje nekontrolisano širenje i obezbijedimo najbolje moguće medicinsko zbrinjavanje. Svaki dan koji smo imali bez pojave virusa je izuzetno veliki, a tome svjedoče iskustva iz okruženja. Sistem je potpuno spreman da se odupre ovom globalnom zdravstvenom izazovu”, najprije je kazao dr Kumburović.
On je istakao da je apsolutni prioritet Vlade Crne Gore zdravlje svih građana. 
 
,,Najbolja mjera za građane da se zaštite je da ostanu kod kuće, vode računa o higijeni i pridržavaju se socijalne distance. Nema mjesta panici", rekao je dr Kumburović. 
 
,,Vlada je svakodnevno donosila nove mjere, naredbe i ograničenja koja su tokom prethodna tri mjeseca urodila plodom. Sada mi moramo biti disciplinovani, slušati preporuke Instituta za javno zdravlje-krovne institucije za javno zdravlje. Na dnevnoj osnovi se obavljaju konsultacije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u vezi sa mjerama predostrožnosti. Situacija se prati iz sata u sat”, podsjetio je dr Kumburović. 
 
Doktor Kumburović je objasnio i šta je karantin, da ne bi došlo do dezinformacija i panike među sugrađanima.
 
Naime, karantin je mjera koja potpuno ograničava kretanja, gdje se smještaju zdrave osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima. U bolnice se smještaju na liječenje osobe sa simptomima korona virusa.