Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

VEBINAR NA TEMU KOMUNICIRANJA PROCESA EU INTEGRACIJA - PRIBLIŽITI PROCES LOKALNOJ ZAJEDNICI

16.12.2020.
VEBINAR NA TEMU KOMUNICIRANJA PROCESA EU INTEGRACIJA - PRIBLIŽITI PROCES LOKALNOJ ZAJEDNICI

Kontakt osobe za komuniciranje procesa evropskih integracija u lokalnim samoupravama  danas su prisustvovale vebinaru koji je organizovao Generalni sekretarijat Vlade - Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji u saradnji sa Zajednicom Opština Crne Gore u skladu sa  Akcionim planom Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019- 2022.

U uvodnom dijelu polaznicima su se obratili pomoćnica generalnog sekretara Vlade Crne Gore - Rukovodilac Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji Nada Vojvodić, Pomoćnica Generalnog sekretara za međunarodnu saradnju i evropske integracije Zajednice opština Crne Gore Vanja Starovlah,  novinar i komunikolog Miodrag Strugar.

,,Proces EU integracija se tiče svih građana i upravo zbog toga zahtijeva njihovu kvalitetnu informisanost kao i aktivno učešće i podršku. Jako je važno da komuniciranje ovog procesa ka lokalnoj zajednici bude prateći dio svih aktivnosti koje se dešavaju u pregovorima. Kao što smo uspješni u usklađivanju zakonodavstva, usvajanju EU standarda i njihovoj primjeni, mi moramo biti jednako kvalitetni i efikasni u komuniciranju ovog procesa. Moramo građanima objasniti zbog čega je CG na putu da postane članica EU, šta je to što mi u pregovaračkom procesu radimo, kako će se to odraziti na kvalitet života građana, odnosno, da li će nam buduće članstvo u Evropskoj uniji donijeti boljitak i na koji način.''-kazala je Vojvodić. 

Na današnjem vebinaru bilo je riječi o značaju i ulozi komunikacija u dijelu promocije aktivnosti lokalnih samouprava na polju EU integracija, organizaciji događaja i pripremi kvalitetnih najava i saopštenja nakon događaja.

Nova Strategija informisanja je prilagođena aktuelnom trenutku u procesu pristupanja i savremenim komunikacionim kanalima, pa će doprinijeti da građani budu još bolje informisani o evropskoj integraciji Crne Gore. Akcioni plan Strategije sadrži 185 aktivnosti svih vladinih resora, Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, lokalnih samouprava i civilnog sektora. Strategijom je predviđeno da lokalne samouprave preko kontakt osoba komuniciraju proces evropskih integracija u svojim opštinama.

Seminaru je prisustvovala koordinatorka opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju i kontakt osoba Zajednice opština i Generalnog sekretarijata Vlade - Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji za komuniciranje procesa EU integracija za Opštinu Kotor dr Jelena Stjepčević.