Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

XVII GENERALNA SKUPŠTINA JADRANSKO - JONSKE EUROREGIJE

16.12.2020.
XVII GENERALNA SKUPŠTINA JADRANSKO - JONSKE EUROREGIJE

Sedamnaesta Generalna skupština Jadransko -jonske Euroregije (AIE) održana je danas preko Zoom platforme. Ovom prilikom usvojen je Izvještaj o aktivnostima za 2019. godinu, finansijski izvještaj za 2019. godinu, plan budžeta, aktivnosti i iznos članarine za 2020. godinu. S obzirom na to da je u vremenu pandemije novog koronavirusa Covid -19 Generalna skupština održana onlajn, ovom prilikom je donešena odluka o produženju mandata institucionalnim tijelima Jadransko-jonske Euroregije do Generalne skupštine naredne godine kada će se ujedno obilježiti i petnaest godina postojanja ove regionalne asocijacije čiji je Kotor član od samog osnivanja. Današnju sjednicu je otvorio predsjednik AIE Dubrovačko-neretvanski župan g-din Nikola Dobroslavić. ,,Želim zahvaliti Generalnom sekretarijatu i kolegama u predsjedništvu na angažmanu pri korišćenju EU fondova koji samom Sekretarijatu olakšavaju funkcionisanje. Želim iskoristiti priliku i da saopštim dobre vijesti našim članovima. Naime,u Savjetu Evrope je usvojen sedmogodišnji budžet EU čime se otvaraju mogućnosti daljeg razvoja sviih država a posebno regija i gradova na području EU. Za naše kolege van Evropske unije takođe želim saopštiti dobru vijest da je Evropska komisija usvojila ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan koji predviđa 9 milijardi ulaganja za zemlje Zapadnog Balkana. To je takođe jedno veliko ohrabrenje u pravcu izlaska iz ekonomske situacije koju je prouzrokovala pandemija Covid – 19 i daljeg razvijanja naše regije i gradova. -kazao je Dobroslavić. Usvojena dokumenta predstavio je Generalni sekretar Jadransko - jonske Euroregije g-din Francesco Cocco. - ,,15 gdina postojanja i aktivnosti je jako dugo vrijeme za mrežu kao što je naša. Ukoliko nam pandemija dozvoli željeli bismo 30. juna 2021. proslaviti ovu godišnjicu i održati Generalnu skupštinu, obnoviti Statut i institucionalna tijela, ojačati tematske grupe naglašavajući značajne tačke i uraditi kapitalizaciju makroregionalnih iskustava u proteklom periodu. Takođe, potrebno je snažnije komunicirati zajedničke aktivnosti podržane od EU i aktivnije učešće u Interreg programima.''- kazao je Cocco.

Ovom prilikom takođe je predstavljena komunikaciona Strategija AIE za 2020-2021. godinu koja predstavlja integrisani sistem brendiranih, funkcionalno povezanih, sinhronizovanih naloga na društvenim mrežama povezanih sa svim zainteresovanim stranama – institucijama, projektnim timovima, programskim strukturama, inicijativama, mrežama i pojedincima.

 U ime Opštine Kotor u radu sjednice učestvovala je koordinatorka opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju i kontakt osoba Zajednice opština i Generalnog sekretarijata Vlade - Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji za komuniciranje procesa EU integracija dr Jelena Stjepčević.