Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

XX GENERALNA SKUPŠTINA FORUMA JADRANSKO - JONSKIH GRADOVA

16.11.2020.

Dvadeseta Generalna skupština Foruma Jadransko -jonskih gradova (FAIC) održana je danas preko Zoom platforme. Ovom prilikom usvojeni su finansijski izvještaji za 2018. i 2019. godinu i plan budžeta za 2020. i 2021. godinu. Na današnjoj sjednici izvršeno je glasanje za zvanične pozicije institucionalnih tijela FAIC 2020-2022: Predsjedništvo, Potpredsjedništvo i Upravni odbora Foruma. Predsjedavanje Forumom Jadransko-jonskih gradova preuzeo je grad Igumenica (Grčka) a Potpredsjedništvo italijanski grad Fano. Članovi Upravnog odbora Foruma ze predstojeći period su gradovi Igumenica (Grčka), Fano, Ankona, Peskara, Vasto (Italija), Dubrovnik, Ploče, Split, Zadar (Hrvatska), Bar, Budva, Kotor (Crna Gora), Mostar (BiH), Drač (Albanija) i Koper (Slovenija).

Generalna Sekretarka Foruma Jadransko-jonskih gradova Ida  Simonella predstavila je aktivnosti Foruma u protekle dvije godine naglasivši prepoznatljivost aktivnosti Foruma u Evropskoj uniji i cilj ove organizacije koja je 2018. godine stekla status pravnog lica da proširi svoje prisustvo u Jadransko-jonskoj makroregiji. Za naredni period planirano je proširenje mreže gradova članova FAIC podržavajući prijem primorskih gradova i onih u unutrašnjosti Jadransko-jonske regije obuhvaćenih evropskom strategijom za Jadrabsko-jonski Makroregion (EUSAIR) i jačanje elemenata  prepoznatljivosti Foruma u svim gradovima članovima posredstvom specifičnih inicijativa i pratećih događaja koji su u skladu sa ciljevima i svrhom asocijacije kao i pozicioniranje Foruma kao referentne tačke za identifikovanje prioriteta Interreg programa u narednom programskom periodu u okviru FORA - Forum privrednih komora (Forum AIC), gradova (FAIC) i univerziteta (UNIADRION).

U proteklom periodu značajno je učešće Foruma na radionici 'Gradovi i kulturno nasljeđe: ideje i najbolje prakse za Jadransko-jonski region' održane u aprilu 2019. godine u Mostaru, radionici 'Kreativni gradovi i kreativne industrije' koja je održana na godišnjoj konferenciji UNESCO kreativnih gradova u Fabrijanu 2019. godine te niz institucionalnih aktivnosti poput učešća na EUSAIR Forumu u Budvi u maju 2019. godine. Posebno je naglašen značaj Jadransko-jonskih igara za socijalnu inkluziju održanih u Ankoni od 27. do 30. septembra 2019. godine. Ovo je bilo treće učešće Opštine Kotor na Igrama mladih. Kotor je ovom prilikom bio predvodnik delegacije Crne Gore koju su predstavljale lokalne uprave i djeca iz klubova u Budvi, Baru i Ulcinju.

Virtuelnoj konferenciji u ime Opštine Kotor prisustvovala je koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju dr Jelena Stjepčević.