Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

ZAVRŠENA FINALNA KONFERENCIJA PROJEKTA CONSUMELESS

13.05.2022.
Finalna konferencija projekta ConsumeLess plus finansiranog u okviru Interreg MED programa održana je juče.
 
Cilj projekta je pokazati da je Consumeless destinacija ona, koja uključenjem u realizaciju projekta postaje dio mediteranske zajednice, koja valorizuje prirodne resurse, usluge ekosistema, kulturnu baštinu te se usmjerava na lokalnu ekonomiju i zajednicu.
 
Takva destinacija teži dobrobiti građana i posjetioca što je dodatna vrijednost za konkurentnost destinacije, naročito u današnjem vremenu obilježenom pandemijom Covid-19.
 
U uvodnom dijelu konferencije, prisutnima su se obratili: ispred Agencije za energiju i vodu vlade Malte(vodeći partner), g-din Manuel Sapiano, ispred Opština Kotor g-din Nebojša Ševaljević, potpredsjednik.
 
O projektu i postignutim rezultatima su govorile ispred Ambiente Italia Srl, g-đa Marina Trentin i g-đa Tijana Vukasović, ispred kancelarije za međunarodne projekte Opštine Kotor.
 
Nakon čega su g-đa Eudokia Balamou iz Turističke zajednice l'Arnaka-Kipar, g-đa Kristina Brščić, Upravni odsjek za turizam (IPTPO) iz Hrvatske, predstavili dobrobiti koje su njihove zajednice imale od implementacije projekta.
 
U drugom dijelu panela, govorile su g-đa Julia Bonello, ispred Agencije za energiju i vodu o kapitalizaciji alata Consumless projekta u cilju startegije razvoja turizma. Ispred Euromed programa, prisutnima se obratila g-đa Borka Lješković, nacionalna kontakt osoba za Interreg Med Program u Crnoj Gori pri Kancelariji za evropske integracije.
 
U drugom panelu, govornici su bili prof. Ilija Morić sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo i g-din Filip Cicović, vlasnik Kotor Nest co-living space-a.
 
Razgovarali su o razvoju održivog turizma i o načinima njegovog unaprijeđenja.
 
U finalnom dijelu konferencije, potpisan je sporazum sa tri ugostitelja iz Kotora koji su ovom prilikom svečano dobili Consumless etiketu i na taj način se pridružili Consumless zajednici.
 
Ova konferencija je bila prilika da se veliki ciljevi proslave i naprave novi planovi za budućnost, zaključili su svi prisutni.