Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

ZAVRŠENA PRVA MEĐUNARODNA MULTIDISCIPLINARNA NAUČNA KONFERENCIJA

07.12.2019.
ZAVRŠENA PRVA MEĐUNARODNA MULTIDISCIPLINARNA NAUČNA KONFERENCIJA
Prva Međunarodna multidisciplinarna naučna konferencija “Nematerijalna kulturna baština Boke Kotorske: stanje, izazovi, potencijali”, koju je organizovala Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor, završena je danas izlaganjem domaćih i regionalnih stručnjaka o tradiciji vjerskih kultova i svetkovina, etno-muzikološkom kao i nasljeđu porodničnih odnosa bokokotorskog zaliva, te predstavljanjem dijela nematerijalne kulturne baštine Makedonije, Srbije i Hrvatske.
Na konferenciji, koja je privukla značajnu pažnju stručne pa i laičke javnosti, govorilo je više od trideset priznatih stručnjaka iz regije.
 
Završnog dana konferencije svoja istraživanja predstavili su Jasminka Grgurević, Lucija Đurašković, Vesna Vučinić Nešković, Siniša Jelušić, Marina Dulović, Tina Ugrinić, Joško Katelan, Slobodan Jerkov, Nada Genevska, Snežana Ašanin, Suzana Antić i Timka Alihodžić, a predstavljen je i rad Zlate Marjanović.
 
Učesnici konferencije istakli su zadovoljstvo zbog održavanja stručne konferencije koja će, zajedničko je mišljenje, doprinijeti podizanju svijesti o značaju očuvanja bogatog nematerijalnog kulturnog nasljeđa.
 
Slađana Mijanović, VD direktorke OJU “Muzeji” Kotor, zahvalila je učesnicima na vrijednim izlaganjima, kao i kolegama na uspješnoj organizaciji konferencije.
 
“Vrijedno smo pristupili organizovanju konferencije, nadam se da smo bili dobri domaćini i iskreno se nadam da ćemo i u narednom periodu biti u mogućnosti da priređujemo ovako značajna stručna okupljanja, koja su, držim, važna ne samo za Kotor, već i državu Crnu Goru. Ovom prilikom zahvaljujem za podršku Ministarstvu kulture, opštinskom Sekretarijatu za zaštitu prirodne i kulturne baštine, kao i predsjedniku opštine gospodinu Željku Aprcoviću”, istakla je Mijanović.
 
Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor konferencijom je obilježila deset godina od ratifikacije Konvencije UNESCO o nematerijalnoj kulturnoj baštini.