Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

ČESTITKA GRAĐANIMA POVODOM „21 NOVEMBRA“ DANA OPŠTINE KOTOR

20.11.2020.
ČESTITKA GRAĐANIMA POVODOM „21 NOVEMBRA“ DANA OPŠTINE KOTOR

Poštovani sugrađani i sugrađanke,

Ove godine dočekujemo „21. novembar“, Dan opštine Kotor u, ne samo za nas već za čitavo čovječanstvo, izazovnim vremenima.

Ovaj grad je kroz svoju istoriju imao nebrojeno teških trenutaka, ali su oni, sa druge strane u njegovom viševjekovnom postojanju bili, gledajući sa ove distance upravo to - tek trenuci, iz kojih su Kotor i kotorani izlazili snažniji, mudriji i iskusniji.

Od velikih zemljotresa, stradanja, bilo od bolesti bilo u borbama, kroz istoriju naš Grad je odolijevao i iz svakog iskušenja izlazio čvršći, okaljen novim iskustvom i pobjedom. Prije 76 godina, borci Prve bokeljske i Druge dalmatinske brigade su oslobodili Kotor od zavojevačke nacističke soldateske. Odajući počast njihovim žrtvama i diveći se njihovoj istrajnosti i vjeri u ideale slobode, sjetimo se da su ta vremena bila mnogo izazovnija od ovih današnjih. Naša je obaveza da budemo dostojni naslijednici svojih predaka.

Današnja pandemija COVID-19 predstavlja za naš Grad i sve nas novi izazov. Samo ujedinjeni u borbi za zdravlje svih, možemo da se izborimo i za ekonomski oporavak i blagostanje svih naših građanki i građana. Ukoliko izgubimo zdravlje, izgubili smo sve, ukoliko ga sačuvamo, sve drugo ćemo brzo nadoknaditi.

Drage moje sugrađanke i sugrađani, izazove pred nama ćemo, kao i sve one dosadašnje prevazeći, ali i mi, poučeni istorijom, moramo biti mudriji, svjesniji, strpljiviji, disciplinovaniji, kako bismo i ovoga puta izašli jači, za neka nova vremena, za naš grad i nas same.

U istinskoj simbolici ovoga dana kada slavimo Dan opštine Kotor, Aranđelovdan i Gospu od zdravlja nađimo snage i strpljenja, kako bi sačuvali sebe i druge i krenuli u ekonomski preporod grad, na taj način donoseći još jednu, zajedničku pobjedu u istoriji Grada.

Srećan nam Dan Grada!

Predsjednik Opštine,
Vladimir Jokić