Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Čestitka Predsjednika Skupštine Opštine Kotor povodm 13. jula, Dana državnosti Crne Gore

10.07.2015.
Čestitka Predsjednika Skupštine Opštine Kotor povodm 13. jula, Dana državnosti Crne Gore

„Poštovane Kotorke i Kotorani, drage Bokeljke i Bokelji, čestitam vam od srca Dan državnosti Crne Gore.Slobodarski duh i revolucionarna tradicija naroda sa ovih prostora, ovjekovječeni mnogobrojnim ustancima, bunama i oslobodilačkim ratovima, protiv nepravde, ugnjetavanja i porobljavanja, čine nas ponosnim na svoje pretke i srećnim što njegujući i afirmišući takve ideale, u stvari, dajemo zalog budućim pokoljenjima. Zato, ponosno slaveći ovaj dan, sa poštovanjem podsjećamo se na višestoljetni trnovit put u ostvarivanju ideje do slobode i ravnopravnosti sa tada susjednom pokrajinom u zaleđu, i na tom putu posebno, potpisivanje Dekreta o Ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske i formiranje Crnogorsko – bokeške Skupštine u Dobroti 1813.godine. 

Dan državnosti Crne Gore obilježava se u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. godine, kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma. 
Na današnji dan, takođe sa posebnim ponosom, treba istaći i datum na koji je prvi put u hiljadugodišnjem postojanju, olovkom a ne puškom, na demokratski način Crna Gora obnovila svoju državnost i postala međunarodno priznata država. 
Poštovane sugrađanke i sugrađani, u želji i nadi da se Kotor razvija na principima održive ekonomske valorizacije, ali na temeljima i uz očuvanje „svjetskog a našeg“ kulturnog blaga, svojih prirodnih, materjalnih i duhovnih vrijednosti, te da bude uvažen, da se izbori i dobije status koji mu istinski pripada u svojoj Boki i svojoj Crnoj Gori, u ime Skupštine Opštine i svoje lično, još jednom vam iskreno čestitam 13. jul – Dan državnosti.“


S poštovanjem,
Predsjednik

Nikola Bukilica