Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

“Jačanje integrisane pomorske politike u Mediteranskom basenu “ - Brisel

06.03.2015.
“Jačanje integrisane pomorske politike u Mediteranskom basenu “ - Brisel

Predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević na  konferenciji 'Jačanje integrisane pomorske politike u Mediteranskom basenu''-Brisel Na poziv predsjednika regije Molize Paola di Laura Frature, predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević prisustvovao je konferenciji pod nazivom “Jačanje integrisane pomorske politike u Mediteranskom basenu “ održanoj 3.i 4.marta u Briselu.

Konferencija je organizovana od strane regije Molize u Komitetu regiona Evropske unije, u okviru COM&CAP Marina-Med projekta (Mediteranski program 2007-2013). Konferencija je okupila predstavnike Evropske unije, Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Komiteta regiona, lokalnih i regionalnih vlasti, Mediteranskih mreža, univerziteta i istraživačkih centara, privatnog sektora, kao i predstavnike transnacionalnih projekata.

U uvodnom obraćanju Generalni Sekretar Jadransko - jonske euroregije i koordinator projekta COM&CAP Marina Med za regiju Molize g-din Francesco Cocco, izrazio je posebno zadovoljstvo prisustvom predsjednika Opštine Kotor događaju kao člana Izvršnog odbora Jadransko - jonske euroregije i novoimenovanog predsjednika Foruma jadranskih i jonskih gradova.
Učesnici su imali priliku da aktivno učestvuju u debati unutar četiri tematska okrugla stola. Na konferenciji su razmotrene različite perspektive upravljanja Mediteranom preko makroregionalnih strategija, sa posebnim fokusom na nedavno usvojenu Strategiju Jadransko - jonskog makroregiona (EUSAIR) uz razmatranje različitih aspekata buduće saradnje u ovoj oblasti.

Ovom prilikom čule su se preporuke i komentari Evropske komisije, Evropskog parlamenta i ostalih relevantnih stejkholdera u pogledu zaštite životne sredine i dimenzija Plavog rasta na Mediteranu. Takođe je bilo riječi o industrijskom razvoju u basenu sa fokusom na održive luke i energetsku efikasnost, kao i o održivom pristupu zapošljavanja u pomorskom sektoru sa fokusom na ribarstvo i turizam.
Konferencija u Briselu bila je izuzetna prilika za razmjenu i kreiranje partnerstva unutar programa koji će se baviti budućim pitanjima i izazovima u Mediteranskom basenu za finansijsko razdoblje Evropske unije 2014-2020. Na marginama sesije razmotrena je mogućnost partnerstva Opštine Kotor u okviru sledećeg poziva za projekte Mediteranskog transnacionalnog programa, imajući u vidu njeno članstvo u nekoliko značajnih međunarodnih organizacija koje promovišu saradnju u regionu. Kroz partnerstvo unutar Jadransko - jonske euroregije i Foruma Jadranskih i jonskih gradova Opština Kotor učestvuje u sprovođenju međunarodnih projekata finansiranih od strane Evropske unije stvarajući osnovu za implementaciju nove strategije Jadransko - jonskog makroregiona u oblastima od značaja za dugoročni ekonomski razvoj Kotora kao Jadranske luke.

 

Francesco Coco i dr Aleksandar Stjepčević


Hrvoje Butigan, predstavnik kancelarije DUNEA dubrovačko-neretvanske županije i dr Aleksandar Stjepčević, predsjednik Opštine Kotor