Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Konferencija za štampu povodom potpisivanja Ugovora za projektovanje i izgradnju zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat

17.02.2014.
Konferencija za štampu povodom potpisivanja Ugovora za projektovanje i izgradnju zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat

Potpisivanje Ugovora između  Izvođača za projektovanje i izgradnju zajedničkog PPOVa za opštine Kotor i Tivat, kompanije WTE Wassertechnik, i lokalnih vodovodnih preduzeća Tivta i Kotora održano je 14 . februara 2014. godine u Tivtu. Ugovor su potpisali: Ksenija Simunović u ime WTE Wassertechnik, menadžer Projekta, Čedomir Lukić, direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ Tivat,  Dragan Roganović, direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ Kotor.  

Potpisivanju Ugovora i konferenciji za štampu prisustvovali Pius Fischer, Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, predstavnik Njemačke razvojne (KfW) banke za Crnu Goru,  Željko Uljarević i Karl Dotter, predstavnik konsultantske kompanije Lehmayer. 

Potpisan Ugovor vrijedan je 10,247 miliona eura i obuhvata projektovanje i izgradnju PPOV-a Kotor – Tivat, probni rad  i obuku lokalnog osoblja koje će biti zaduženo za buduće upravljanje. Troškove izgradnje će snositi Investitori - Opština Kotor u iznosu od 41,54 % i Opština Tivat  u odnosu 58,46 %. Finansiranje projekta obezbjeđeno je iz kreditnih sredstava Njemačke razvojne banke ( KfW).

Tokom 2014. godine predviđena je izrada i revizija glavnog projekta, rješavanje imovinsko – pravnih odnosa na lokaciji budućeg postrojenja na Obali Đuraševića u Opštini Tivat, a krajem godine planiran je početak izgradnje. Opština Tivat je opredjelila sredstva eura za eksproprijaciju zemljišta od vlasnika.

Na konferenciji za štampu, prisutnim medijima prvo se obratio Ministar održivog razvoja i turizma, gdin Gvozdenović pozdravljajući prisutne i navodeći značaj realizovanih mjera u sklopu projekta “Vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Crnogorskom primorju” kojeg realizuje Vodacom. Ministar je naglasio  ekološki i ekonomski značaj realizacije projekata sa ciljem stvaranja infrastrukturnih preduslova za kvalitetno vodosnabdijevanje, odvođenje i adekvatan tretman otpadnih voda.  Ministar je naveo da  Projekat obuhvata izgradnju oko 270 km vodovodne i kanalizacione mreže, tri postrojenja za tretman otpadnih voda(Bar, Herceg Novi i PPOV Kotor – Tivat) i 35 pumpne stanice.  Ministar je naveo da je do sada izgrađeno ukupno 102 km vodovodne i kanalizacione mreže,  da je u toku  izgradnja 65 km vodovodne i kanalizacione mreže u opštinama Herceg Novi i Tivat. “Ove činjenice  potvrđuju naše napore da zajednički stvorimo novu i unaprijedimo postojeću vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu” rekao je Ministar. Do sada je završeno investicija u vrijednosti oko 35 miliona eura, 37 miliona eura su u toku izvođenja. Ministar Gvozdenović izrazio je zahvalnost Njemačkoj Vladi i KfW banci za kreditnu podršku u vrijednosti od impresivnih 99 miliona eura kredita pod povoljnim uslovima i 15 miliona eura donatorske podrške za realizaciju projekata unapređenja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda. 

Marija Ćatović, predsjednica Opštine Kotor obratila se prisutnima riječima da je projekat krunski iz razloga što “izgradnjom i stavljanjem u funkciju fabrike za preradu otpadnih voda realizovaćemo do sada dugo željeni cilj: čisto more u jednom od najljepših zaliva svijeta.“ Ćatović je navela da je postrojenje treći projekat  iz domena unapređenja vodovodne i kanalizacione infrastrukture za opštinu Kotor; u ovoj opštini u sklopu dva projekta realizovana u periodu od 2007. – 2013. godine izgrađeno je 46 km vodovodne i kanalizacione mreže na potezu od Risna do Stoliva. 

Miodrag Kankaraš, predsjednik Opštine Tivat u svom obraćanju prisutnima istakao je dosadašnje napore na realizaciji projekata unapređenja vodovodne i kanalizacione infrastrukture u opštini Tivat čime je “stvorena kičma novog kanalizacionog sistema”. U ostatku obraćanja, Kankaraš je čestitao svim učesnicima projekta na dosadašnjim naporima i lokalnim vodovodnim preduzećima na još jednom vrijednom Ugovoru: 

“potpisivanjem ovog Ugovora stvaramo uslove za projekat od značaja za tretman otpadnih voda i da naravno to bude kruna dugogodišnjeg truda. Ne treba posebno govoriti što ovo znači za jedan grad koji preferira da bude elitna turistička destinacija. Samo bih rekao da ne bismo ovo mogli da postignemo bez zajedničkog rada svih koji su zaposleni u lokalnoj upravi, u Vodacomu i bez izuzetne pomoći Vlade Crne Gore i SR Njemacke i KfWa i koristim priliku da im se jos jednom zahvalim i čestitam vodovodima na još jednom projektu od izuzetnog značaja za oba grada. “

Boris Vuković, izvršni direktor Vodacoma je prisutne pozdravio u ime Vodacoma i naveo da su pripremne aktivnosti  završene. Prvi čovjek Vodacoma je izrazio očekivanje da će posao izrade i revizije projektne dokumentacije biti završen do kraja 2014. godine čime se stvaraju uslovi za početak izgradnje PPOVa Kotor - Tivat. Takođe, Vuković je obećao tijesnu saradnju sa svim učesnicima u Projektu u cilju kvalitetnog nastavka i završetka projekta u skladu sa Ugovorom definisanim rokovima.

Predstavnici WTEa, Rauch i Faust obratili su se prisutnima podacima o svojoj kompaniji odnosno impresivnim činjenicama da je kompanija WTE izgradila do sada 102 postrojenja u Evropi i da je buduće PPOV Kotor – Tivat drugi projekat u Crnoj Gori. Rauch se  zahvalio svim prisutnima na “izuzetnoj prilici” koju potpisivanje Ugovora predstavlja. Faust je naveo jeda je kompanija WTE već prije 5 godina prepoznala Crnu Goru kao ciljnu zemlju u kojoj je unapređenje kanalizacione infrastrukture prioritet i izrazio uvjerenje u stručnost i kadrovsku osposobljenost njihovog lokalnog predstavništva “posljednjih nekoliko godina okupili smo vrlo stručan, ambiciozan tim inženjera kojim smo dokazali da realizujemo najzahtjevnije projekte”.