Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

ZATVORENI BAZEN „ZORAN DŽIMI GOPČEVIĆ” MJESTO RIJETKIH I DRAGOCJENIH SUSRETA

14.03.2024.
ZATVORENI BAZEN „ZORAN DŽIMI GOPČEVIĆ” MJESTO RIJETKIH I DRAGOCJENIH SUSRETA

U okviru projekta „Socijalna inkluzija u Crnoj Gori“, Opština Kotor je u nedjelju 10. marta 2024. godine u 12:00h organizovala osmi po redu plivački događaj na Zatvorenom bazenu „Zoran Džimi Gopčević“, na kome su, pored starijih osoba i osoba sa fizičkim invaliditetom, učestvovali i pacijenti smješteni u ZU Specijalna bolnica za psihijatriju „Dobrota” Kotor. Raduje nas što smo kroz ovaj projekat došli do jedne od rijetkih prilika za socijalizaciju osoba sa mentalnim invaliditetom i za iskustveno rušenje predrasuda i stereotipa prema ovoj grupi.

Fizička aktivnost predstavlja jedan od ključnih preduslova za održavanje zadovoljavajućeg i unapređenje narušenog mentalnog zdravlja. Iskustva u tretiranju mentalnih oboljenja širom svijeta nepobitno dokazuju i značaj socijalizacije u suzbijanju i/ili stagnaciji simptoma mentalnih oboljenja. Zbog toga je od izuzetnog značaja što su i osobe sa mentalnim invaliditetom smještene u ZU Specijalna bolnica za psihijatriju „Dobrota” Kotor počele da koriste resurse koje pruža Zatvoreni bazen „Zoran Džimi Gopčević“. Na ovaj način ne samo da se ovim osobama pruža mogućnost za fizičku aktivnost, već i za interakciju sa drugim ranjivim grupama i što je najvažnije - osjećaj pripadnosti zajednici.

Uz podršku osoblja Specijalne bolnica za psihijatriju, na plivačkom događaju je učestvovalo 6 osoba sa mentalnim invaliditetom, koje su bile vidno zadovoljne mogućnošću učešća i socijalizacije. Sa druge strane, Kotorani su mogli lično da se sretnu i uspostave komunikaciju s ovom grupom, koja iako boravi u Kotoru, gotovo je potpuno nevidljiva za sve građane našeg grada. Imajući u vidu navedeno, nadamo se da će se od strane Specijalne bolnice za psihijatriju i ubuduće pokazati spremnost da se pruži podršku realizaciji projekta učešćem osoba sa mentalnim invaliditetom na plivačkim događajima.

Podsjetimo, svake nedjelje se počev od 28. januara pa do sredine maja organizuju plivački događaji za različite ranjive grupe u našem gradu, koje pod nadzorom stručnog lica – fizioterapeuta, rade prilagođene vježbe u Bazenu, tako da pomažu u opsegu njihovih pokreta ili snage, u zavisnosti od opšteg stanja i potreba. Učesnicima i fizioterapeutu podršku pružaju i učenice Srednje medicinske škole Gimnazije Kotor, te se ovim putem zahvaljujemo rukovodstvu ove obrazovne ustanove na razumjevanju značaja ovog projekta.

Posebnu zahvalnost dugujemo ljubaznom i predusretljivom osoblju Zatvorenog bazena „Zoran Džimi Gopčević“, koji nam omogućava da se svaki plivački događaj odvija u besprekornim uslovima.

 U saradnji sa JU Domom starih „Grabovac” Risan, Dnevnim boravkom za starije osobe i lica sa invaliditetom u Rakitama i JU Resursnim centrom za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović”, na dosadašnjim plivačkim događajima učestvovale su starije osobe, osobe sa fizičkim invaliditetom, djeca sa smetanjama u razvoju i mladi s oštećenjem sluha i/ili govora. Projektni tim podstiče međusobnu interakciju različitih ranjivih grupa na plivačkim događajima, te su se već na drugom plivačkom događaju osobama sa fizičkim invaliditetom pridružile starije osobe, što će biti slučaj i u nedjelju 17. marta u 10:30h, dok će od 11:30h djeca školskog uzrasta i djeca  sa smetnjama u razvoju moći da uživaju u Bazenu.

Nadamo se da će ovaj projekat podstaći  građane Kotora da dolaze na Zatvoreni bazen „Zoran Džimi Gopčević“ i da učešćem na plivačkim događajima daju pečat i značaj socijalnoj inkluziji kroz fizičku aktivnost. Više informacija o samom projektu ali i o Kalendaru događaja, zainteresovana lica mogu dobiti na broj +382 63 276 782 srijedom, četvrtkom i petkom od 12h do 15h.

Opština Kotor je u prethodnoj godini započela implementaciju projekta „Socijalna Inkluzija u Crnoj Gori”, čiji je cilj poboljšanje uslova za fizičku aktivnost kao alata za poboljšanje kvaliteta života i zaštite zdravlja i kao sredstva za socijalnu inkluziju. Projekat je finansijski podržan od strane Regije Friuli Venezia Giulia, u skladu sa Zakonom Regije FVG od 30. oktobra 2000, br.19.

Miroslava-Mima Ivanović

Koordinatorka Centra za pomoć (motivaciju) i podršku ranjivim grupama svih uzrasta