Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Manifestacija „Tipičnosti u plavom“

31.05.2015.
Manifestacija „Tipičnosti u plavom“

U Ankoni (Italija) se od 29.-31.maja održava  drugo izdanje manifestacije „Tipičnosti u plavom“. Glavni cilj ove manifestacije je valorizacija veze grada Ankone sa morem, sa posebnim osvrtom na gastronomski resurs, koji  dobija značajnu ulogu u privlačenju turističkih, ekonomskih i kulturnih resursa vezanih za koncept „Blue Economy“.  Manifasticiju organizuje Opština Ankona u saradnji sa Regijom Marke, Privrednom komorom i Politehničkim Univerzitetom Marke.

Događaj dobija nova značenja u odnosu na Jadransko-jonsku makroregiju, jer se kandiduje da postane jedan od instrumenata kohezije i promocije Jadransko-jonskih atraktivnosti. U tom smislu predstavnici Opštine Kotor Nenad Vukadinović, sekretar Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine i Lena Pasinović, savjetnik za međunarodnu saranju, na poziv Opštine Ankona prisustvovali su talk šou, na kojem su imali priliku da razgovaraju o potencijalnoj saradnji, kao i da se susretnu sa preduzetnicima i razgovaraju o temama od zajedničog interesa. Manifestacija je imala za cilj promociju grada, politiku očuvanja i zaštite prirodne sredine i našu politiku i stremljenja vezana za takozvani plavi rast, ali i prilika za ostvaranje veza sa gradovima na Jadranu. Talk šou je predstavljao centrlani događaj manifestacije, na kojem su prisustvovali istakniti predstavnici Jadrankso-jonske regije, prilikom čega su razmjenjena iskustva i ostvarena saradnja, u cilju formiranja zajednice koja će imati novi pristup moru, koji će zagovarati održivi razvoj morskog basena, kao značajnog prirodnog resursa.
Takođe na poziv Opštine Ankona, u oviru ove manifestacije, naš kuvar Boban Mihajilo, predstavio je prisutnima svoja kulinarska umijeća, pripremajući mediteranska jela na savrem naćin i tako oduševio domaćine manifestacije, goste i sve prisutne.
Svakodnevno na jednoj crnogorskoj televiziji  ima kulinarsku prezentaciju lokalnih, savremenih i jela koja se mogu spremiti u svakoj kuhinji.
Zaposlen kao Menadžer kuhinje u restoranu "Prova" u Tivtu, pripremio je predstavnicima medija i posjetiocima riblji meni na tradicionalan način, što je ujedno bila prilika da goste i posjetioce manifestacije upozna sa tipičnostima crnogorske kuhinje. Ovaj događaj biće predstavljen i na međunarodnoj izložbi EXPO u Milanu čija je tema: „Hraniti planetu, energija za život“.