Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Svečano otvaranje crkve Svetog Pavla

28.07.2014.
Svečano otvaranje crkve Svetog Pavla

Rekonstruisanu crkvu Svetog Pavla u Starom gradu potom je svečano otvorio predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, a prisutne je pozdravila predsjednica Marija Ćatović koja je u uvodnoj riječi posjetila prisutne na istoriju ovog spomenika kulture. "Izražavam zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti pod svodovima rekonstruisanog, obnavljenog zdanja crkve Svetog Pavla. Ovaj sakralni objekat sagradio je 1263. godine građanin Kotora Pavle Bari sa svojom ženom Dobrom, kako je to zapisano na sačuvanom ktitorskom natpisu na zapadnoj fasadi. Tri godine kasnije Bari je crkvu poklonio dominikancima koji su se u Kotor doselili iz Dubrovnika. U samostanu ove crkve dominikanci su ostali do sredine 14. vijeka. Po dolasku kotorske svetiteljke Blažene Ozane u samostan Svetog Pavla u prvoj polovini 16. vijeka prvobitna crkva je srušena, a zapadna fasada i djelovi poda uklonjeni su. Nova crkva sagrađena je na istom mjestu, u pravcu je sjever-jug za razliku od prvobitne koja je bila u pravcu istok-zapad. Burna istorija grada dotakla je crkvu Svetog Pavla koja dugo godina nije bila u svojoj osnovnoj funkciji. Za vrijeme francuske vladavine na ovom mjestu su bili kasarna i skladište, a u periodu austrougorske kao i izvjesno vrijeme nakon Drugog svjetskog rata građevina je služila kao zatvor. Sada je konačno crkva Svetog Pavla dobila novo ruho i novu namjenu" – rekla je Ćatović.

Opština Kotor je posredstvom Direkcije za uređenje i izgradnju grada uložila skoro million eura kako bi se građevina rekonstruisala i obnovila.

Svečano otvarajući rekonstruisanu crkvu premijer Đukanović je istakao:
“Za državu Crnu Goru ovakvi tragovi nasljeđa važno su obilježje njenog trajanja i civilizacijskog hoda. Nepokolebljiva vizija ujedinjene Evrope, s jedne strane, kao i ispunjenost ponosom što ovakvi spomenici potvrđuju da imamo vrijedan dio temelja evropske kulture i tradicije, s druge – još više nas obavezuju na posvećenost kulturno-istorijskom nasljeđu, njegovom čuvanju i obnovi”, kazao crnogorski premijer .
“Crna Gora ima tu privilegiju da na malom prostoru spaja narode i religije i da gradi svoj moderni identitet u bogatstvu kulturnih i svekolikih različitosti. I primjer crkve Svetog Pavla na najljepši način to simbolizuje. Kao i životna priča i sudbina Blažene Ozane, za čije je duhovničko djelovanje vezano i ovo istorijsko zdanje. Upravo zbog ovakvih civilizacijskih kodova, Kotor i Boka Kotorska, koji su dio svjetske kulturne baštine, osobena su crnogorska priča”, rekao je Đukanović.
“Ovakvi spomenici i ukupno istorijsko nasljeđe Kotora i Crne Gore svjedoči da je Crna Gora oduvijek bila dio evropske civilizacije, i da je po svojim tekovinama i dostignućima pripadala modernoj Evropi. To je i najbolja potvrda da smo danas na pravom putu. Za razliku od drugih, mi nemamo potrebu da bilo šta dopisujemo, ili da retuširamo našu istoriju. Posebno, ne da svojatamo nešto što nije naše. Ali, imamo obavezu da čuvamo ono što jeste, i da to bogato, vjekovima nagomilano kulturno-istorijsko nasljeđe valorizujemo na pravi način. I da jačamo svijest o značaju tog ogromnog nasljeđa. Restauracija crkve Svetog Pavla i stavljanje ovog modernog objekta u funkciju savremenih potreba Kotora i Crne Gore, najbolji je korak u pravcu takve budućnosti”, -poručio je crnogorski premijer.